Bezienswaardigheden Oostende, een havenstad vakantiegangers uitnodigt aan de Belgische Noordzeekust om te genieten van zon, zee en prachtige natuur. Toeristen bezoeken Oostende niet alleen voor de genoemde hoogtepunten, maar ook voor de vele interessante kerken en musea.
Maar dat is niet alles wat hier zo leuk en mooi is, want er wordt wel gezegd dat dit een tapisch stukje Vlaanderen is, waarje de echte Belg of Vlaming kunt leren kennen, de echte gewoonten, en het echte eten.
Hotel of reis boeken naar Oostende
De volgende reisorganisaties bieden reizen, appartementen, of hotels aan.
Bezienswaardigheden Oostende
Oostende strand
Als je naar Oostende gaat, moet het strand je eerste bestemming zijn. Want Oostende heeft ongetwijfeld één van de mooiste stranden van de Belgische kust. Ideaal om te zonnen, zandkastelen te bouwen of zelfs te vliegeren. Maar zelfs op zonnige dagen is het baden in de Noordzee een meevaller, en gelukkig zijn er genoeg ijssalons en huurauto’s aan de Oostendse kust om de kinderen (en ook de volwassenen) tevreden te houden, zelfs bij slecht weer.
Vistrap vismarkt
Vis, garnalen en zeevruchten vormen een belangrijk onderdeel van de economie aan de Belgische kust en ook in Oostende. Geen wonder dus dat Vistrap een grote vismarkt in de stad is. De openluchtmarkt is te vinden in de buurt van Visserskai. Het is sinds de 19e eeuw dagelijks geopend. Het is alleen gesloten op belangrijke feestdagen en tijdens stormen. Het is het beste om ‘s morgens vroeg de vismarkt te bezoeken om als eerste de heerlijke Noordzeevis en verse oesters te proeven.
Museumschip Amandine
Het museumschip Amandine brengt een hommage aan de Belgische maritieme geschiedenis, die, vooral als het om ijsvissen gaat, een groot deel uitmaakte van de Oostendse cultuur. Het schip meerde aan na haar laatste reis in 1995 en is na twee jaar intensieve renovatie een scheepsmuseum geworden voor nieuwsgierige bezoekers, aangetrokken door de knalgroene romp.
Visserskai en stadscentrum
Begin bijvoorbeeld je ontdekkingstocht door Oostende aan de Visserskai, een pleintje in het centrum van de stad. Er zijn genoeg zitplekken en sfeervolle cafés om onder het genot van een drankje een eerste indruk van Oostende op te doen. Op slechts enkele minuten afstand ligt de indrukwekkende Sint-Petrus-en-Pauluskerk, de Sint-Pieter en Sint-Pauluskerk. Het is de hoofdkerk van Oostende en werd gebouwd in neogotische stijl. Het huidige gebouw staat op de plaats van een eerdere kerk. De bouw begon in 1899 en werd enthousiast ondersteund door koning Leopold II van België. De prachtige nieuwe kerk werd voltooid in 1908 en werd, ondanks verwoesting in beide wereldoorlogen, keer op keer herbouwd. Architect Louis Delacenserie liet zich inspireren door de gotische kathedraal in Keulen en de neogotische votiefkerk in Wenen.
Atlantikwall Museum
Het Atlantic Wall Museum maakt deel uit van het grotere Raversyde-complex, dat ook het Prince Charles Memorial en het Fishing Village Museum omvat. Een interessant historisch museum dat goed wordt onderhouden en bewaard.
Anno 1465
Direct naast de Atlantikwall is er nog een belangrijke bezienswaardigheid in de wijk Raversyde, namelijk het museumdorp Anno 1465. Hier zijn drie huizen en een bakkerij nagebouwd. De aangrenzende archeologische vindplaats laat zien dat de wortels van de nederzetting terug te voeren zijn tot de Neolithische periode. Zijn hoogtijdagen kwamen echter in het midden van de 15e eeuw toen de lokale visserij floreerde. Het museumdorp gebruikt opgegraven bakstenen en getrouwe replica’s van antiek meubilair om je een glimp te geven van het leven in de middeleeuwen. Ook zijn er in het museum heel wat voorwerpen te bewonderen die ook werden gevonden tijdens de opgravingen in en rond Oostende.
Fort Napoleon-monument
Op het einde van de 18e eeuw vreesde Napoleon dat de Engelsen in Oostende zouden landen en Frankrijk zouden binnenvallen. Daarom liet de Franse keizer in 1811 een imposant vijfhoekig fort bouwen, en noemde het naar zichzelf. Fort Napoleon ligt in de duinen direct aan het water en is nu een museum. Napoleon zelf gebruikte het alleen als wapendepot, aangezien de Engelsen nooit naar Oostende kwamen. Het fort was nuttig in beide wereldoorlogen. Daarna raakte het langzaam in verval, maar is sinds 2000 een modern museum. Een bijzonder hoogtepunt is de brasserie van het museum, die een terras biedt met een bijzonder mooi uitzicht op zee.
De Kusttram
België heeft misschien wel een van de kortste kustlijnen ter wereld, maar het is nog steeds de thuisbasis van ‘s werelds langste tramlijn. De Belgische kusttram rijdt over de gehele lengte van de kust van De Panne tot Knokke-Heist. Je kunt de hele 68 km rijden of in- en uitstappen bij de 70 haltes.
Zeilschip Mercator
Oostende biedt als badplaats twee museumschepen die voor veel bedrijvigheid zorgen buiten het strand. Bijzonder bekend is het Zeilschip Mercator, een bijna 80 meter lang driemasterschip dat voor het stadhuis ligt. Het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Oostende en tegelijk een drijvend museum. Het schip is vernoemd naar de Vlaamse cartograaf Gerhard Mercator. Het in Schotland gebouwde schip werd in 1932 te water gelaten en werd voornamelijk gebruikt als opleidings- en onderzoeksschip. Tegelijkertijd vertegenwoordigde het België op wereldtentoonstellingen. In 1936 maakte de Mercator haar belangrijkste reis om de stoffelijke resten van de missionaris en heilige pater Damiaan van Molokai naar Oostende te brengen. In 1964 werd de Mercator omgebouwd tot museumschip. In de drie decennia van haar leven op zee had ze slechts twee kapiteins, die elk vele jaren bij haar bleven. Sinds 1996 maakt het schip deel uit van het Belgische nationale erfgoed.
Albert I-promenade
Een zeer mooie promenade die uitnodigt tot wandelen. Aan de ene kant vind je diverse souvenirwinkels en indrukwekkende oude gebouwen en aan de andere kant het prachtige strand en de zee. De boulevard is bijzonder romantisch als de zon ondergaat.
Mu.ZEE Kunstmuseum
Liefhebbers van kunst hebben een ruime keuze in Oostende. In 1885 werd een belangrijke kunstcollectie aan de stad geschonken, die vandaag onder de naam “Mu.ZEE” een onderkomen heeft gevonden in een voormalig warenhuis. Het museum focust op Belgische kunst van de 19de eeuw tot heden. Beroemde Oostende schilders zoals James Ensor, Léon Spilliaert en Constant Permeke zijn hier vertegenwoordigd. Maar er zijn ook werken van Luc Tuymans, Jan Fabre, René Magritte, Paul Delvaux, Karel Appe en Panamarenko te bewonderen. Sinds 2018 heeft het museum een nieuwe vleugel gewijd aan de Belgische filmproducent en animator Raoul Servais.
De nieuwe Oostendse Pier
Een andere attractie van Oostende is de nieuwe pier. Een plek om te ontspannen en te genieten van het uitzicht op de zee en de zon of om foto’s te maken van de voorbijvarende zeilboten en schepen. Als het weer stormachtig is kan het hier een beetje onstuimig worden..
Beeldenpark Beaufort “Rock Strangers”
Kunstenaar Arne Quinze creëerde in 2012 een hele cluster sculpturen voor Oostende genaamd “Rock Strangers”. Dit zijn feloranje objecten die een kleurrijk accent in de stad vertegenwoordigen. Dit moet volgens de kunstenaar de constante uniformiteit in de stedenbouw tegengaan.
Raversyde
Het openluchtmuseum Raversyde toont het leven aan zee in de middeleeuwen en het dagelijkse leven van de Belgen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geniet van het prachtige landschap tijdens een wandeling door de duinen. De tijdreizen naar het verleden zijn erg indrukwekkend en de presentatie is erg interessant.
Maria Hendrikapark
Het zeer rustige natuurpark is perfect voor romantische momenten of om te joggen. Jong of oud, het park biedt voor ieder wat wils. Hier kun je vissen of met een roei- of waterfiets het water op. Vijvers, talrijke vogelsoorten en verschillende waterpartijen nodigen uit tot verpozen.
Wilhelmus Hengstmengel is sinds eind 2008 woonachtig in Tirol, nu in Imst, en heeft in de laatste jaren niet alleen deze deze prachtige deelstaat doorkruist, maar ook diverse andere landen en steden in en buiten Europa. Genieten van het prachtige landschap, de stadscultuur, de lokale bevolking, bezienswaardigheden, en de lokale gerechten is daarbij erg belangrijk.