Bezienswaardigheden Krakau, tijdens de oorlog bleef het bouwweefsel van Krakau grotendeels gespaard van verwoesting, waardoor het stadsbeeld van de Zuid-Poolse metropool met zijn ongeveer een kleine 800.000 inwoners nog steeds schittert in zijn renaissance en gotische stijlen, maar ook art nouveau-pracht.
De beroemdste bezienswaardigheden van Krakau zijn de Joodse wijk, de Mariakerk, de zoutmijn van Krakau, de Lakenhal, de Krakau-Wawel en het middeleeuwse marktplein (hoofdmarkt) in het centrum van de middeleeuwse oude stad.
Hotel of reis boeken naar Krakau
De volgende reisorganisaties bieden reizen, appartementen, of hotels aan.
Bezienswaardigheden Krakau
De Mariakerk in Krakau is waarschijnlijk de beroemdste bezienswaardigheid van de stad. Het is de architectuur en geschiedenis die de kerk uit de 13e-15e eeuw maken. Een eeuw, zo lang duurde het om de rooms-katholieke basiliek te bouwen.
Gelegen op de noordoostelijke hoek van de Grote Markt, in het hart van het stadscentrum, is dit klassieke voorbeeld van Poolse gotische architectuur iets wat je moet gaan bekijken. Een hoogtepunt in de Marienkirche is de Marienaltar, met zijn realistisch ontworpen, ongeveer twee meter hoge figuren.
Zoutmijn
De beroemde zoutmijn in Krakau bevindt zich niet in Krakau zelf, maar in de stad Wieliczka, die op slechts ongeveer 10 kilometer van Krakau ligt. Het is niet alleen een lokale attractie, maar één van de oudste en beroemdste zoutmijnen ter wereld. Zo belangrijk dat de UNESCO het in 1978 op de Werelderfgoedlijst plaatste.
De zoutwinning in dit gebied gaat terug tot maar liefst 3.500 voor Christus. De eerste grote schacht van de mijn werd in 1280 afgetapt nadat de zoutbronnen dagenlang leeg waren. Tegenwoordig wordt in de mijn niet alleen zout gedolven, maar krijgen bezoekers ook de mogelijkheid om een toeristische route te nemen tot een diepte van 130 meter. De lucht is ideaal om het ongemak van aandoeningen aan de luchtwegen te verlichten. Er zijn ook interessante sculpturen in de ondergrondse zalen.
Lakenhal
De Lakenhal is gelegen in het midden van de Grote Markt. De belangrijkste voorbeelden van Centraal-Europese Renaissance-architectuur in Centraal-Europa dienden ooit als overdekte handelspost voor Engelse en Vlaamse lakens. Tegenwoordig zijn er tal van winkels in de Lakenhal, waar je zeker één of ander souvenir vindt. Het aanbod varieert van klederdrachtpoppen tot cadeaus en amberkleurige sieraden uit de regio. Je kunt ook een bezoek brengen aan de schilderijenzaal van het Nationaal Museum op de eerste verdieping van de Lakenhal.
Wawel-kathedraal
De Wawelkathedraal, de Koninklijke Basiliek en Aartskathedraal van de Heiligen Stanislaus en Wenceslaus, kan terugkijken op een duizendjarige geschiedenis en is één van de beroemdste bezienswaardigheden in de stad Krakau.
De kathedraal van het bisdom, die rond het jaar 1000 werd opgericht, is een belangrijk Pools nationaal heiligdom. De koningen van Polen werden hier gekroond, trouwden in de kathedraal, en werden op dezelfde plaats begraven. Net als vele nationale helden, bisschoppen en kunstenaars.
Koninklijk kasteel
Direct naast de Wawel-kathedraal is een andere must-see, het Koninklijk Kasteel. In de voormalige residentie van de Poolse koningen is een museum gevestigd. Al meer dan 60 jaar documenteert de staatskunstcollectie in het kasteelmuseum de geschiedenis en het culturele erfgoed van Polen.
Joodse wijk
De wijk Kazimierz ligt ten zuidoosten van de oude stad, op de linkeroever van de Wisla. Tot het jaar 1800 was Kazimierz autonoom en onafhankelijk van Krakau. Het gebied staat bekend als de Joodse wijk, heeft tal van synagogen, en is een populaire toeristische attractie. De emailfabriek van Oskar Schindler ligt niet ver van Kazimierz. Het is één van de meest populaire bezienswaardigheden van Krakau en Schindler’s List werd grotendeels in Krakau gefilmd.
Oskar Schindler Fabriek
Iedereen heeft de film “Schindler’s List” wel eens gezien. De echte fabriek staat in Krakau. U kent het verhaal van Oskar Schindler waarschijnlijk uit de film “Schindler’s List”, die is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen in Krakau. Zo niet, bekijk de film dan voor of na je bezoek aan het museum. De film vertelt het verhaal van Oskar Schindler, die 1200 Joden redde in zijn fabriek.
De echte Oskar Schindler-fabriek staat in Krakau. Tegenwoordig is het een museum. De mensen in de fabriek hadden beduidend betere omstandigheden dan in andere fabrieken of in de concentratiekampen, waar de joden dwangarbeid moesten verrichten.
De tentoonstelling in de Oskar Schindler Fabriek toont de geschiedenis van Krakau, het leven van Oskar Schindler, en van de Joodse inwoners van Krakau tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je loopt door smalle gangen, ziet foto’s van voor de wereldoorlog, loopt chronologisch door de geschiedenis van Krakau van 1939 tot 1945, en ziet dan Krakau tijdens de “bevrijding” en de daaropvolgende bezettingsperiode onder het Rode Leger.
Rynek Glówny (Grote Markt)
Als je Krakau wilt ontdekken, kun je het beste beginnen in het centrum van de oude binnenstad van Krakau aan de Grote Markt (Rynek Glówny). Met een oppervlakte van ongeveer 40.000 vierkante meter één van de grootste middeleeuwse pleinen in Europa. Het vierkante marktplein wordt omlijst door paleizen en kerken. Bezienswaardigheden op de grote markt die je al hebt leren kennen zijn de Lakenhal in het centrum van het gebied en de Marienkirche, waarvan de twee gotische torens het aanzien van het plein in belangrijke mate bepalen.
Andere bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld de Romaanse St. Adalbert’s kerk en het Adam Mickiewicz Monument
Monument concentratiekamp Auschwitz-Birkenau
Iedereen die naar Krakau komt, moet een bezoek brengen aan het gedenkteken van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Oświęcim, ongeveer 50 kilometer van Krakau. Hier worden de moorden en wreedheden ten tijde van de Duitse bezetting van Polen in de Tweede Wereldoorlog herdacht. Maar niet alleen de Holocaust van de Joden komt hier aan bod, ook de genocide van de Sinti en Roma in Europa komt aan bod. De UNESCO heeft het museum de status van werelderfgoed verleend onder de naam “Auschwitz-Birkenau – Duits nationaal-socialistisch concentratie- en vernietigingskamp (1940-1945)”
Plac Nowy (Nieuw plein)
Het Nieuwe Plein in de Joodse wijk van Kazimierz wordt nu simpelweg “het Joodse Plein” genoemd. Midden op het plein staat een rond gebouw dat vroeger een koosjer pluimveeslachthuis was voor de joodse gemeenschap. Tegenwoordig kun je hier snacks vinden met zapiekanka, de typische gebakken baguette uit Krakau.
Zapiekanka is een snack voor tussendoor, die doet denken aan een pizza stokbrood. De traditionele versie is gegarneerd met champignons en kaas. Endzior is één van de meest populaire winkels die zapiekanka verkopen.
Rond het Joodse Plein zijn er goede cafés, pubs en clubs. Wil je er even tussenuit voor een kopje koffie, uit eten gaan of ‘s avonds feesten, kom dan naar dit plein. Op zondag is er een rommelmarkt op de Neuer Platz – een paradijs voor koopjesjagers.
Ojców Nationaal Park
Het Ojców National Park is ook een leuke bestemming als onderdeel van een stedentrip naar Krakau. Gelegen op ongeveer 16 kilometer ten noorden van de metropool, biedt het gebied van slechts 21,46 km² (het kleinste nationale park van Polen) een gevarieerd landschap in de valleien van de rivieren Prądnik en Sąspówka en het aangrenzende gebied op het hoogplateau van de Krakau- Częstochowa Jura. Als je op zoek bent naar een beetje beweging midden in een prachtig berglandschap gevormd door Jura-kalksteen, dan is een uitstapje naar het nationale park precies wat je zoekt.
Barbakan
De barbakan, een soort bastion, in Krakau is de grootste in zijn soort die nog in heel Europa bewaard is gebleven en is daarom een echte must-see. Het verdedigingswerk voor de oude stadsmuur dateert uit 1498/99 en werd onder Johann I. Albrecht uit baksteen opgetrokken. Terwijl het gebouw destijds voornamelijk als kanonnenbastion diende, maakt het nudeel uit van het Historisch Museum van de stad.
Een kleine excursie naar die tijd, naast 130 mazen in de loopbrug van de schutters, zijn er ook openingen in de vloer. Deze werden vroeger gebruikt om kokend heet water over de belegeraars te gieten.
Nationaal Museum
De tentoonstelling, die werd opgericht in 1879, bevond zich oorspronkelijk in twee kamers op de bovenverdieping van de Lakenhal.
Later kwamen er echter andere expositieruimtes in andere historische gebouwen in de stad. In 1934 werd begonnen met de bouw van het huidige hoofdgebouw, dat pas in 1990 volledig werd voltooid.
De collectie omvat talloze kunstwerken van belangrijke kunstenaars uit verschillende tijdperken, waaronder schilderijen, sculpturen en grafiek, maar ook zeldzame munten.
Wilhelmus Hengstmengel is sinds eind 2008 woonachtig in Tirol, nu in Imst, en heeft in de laatste jaren niet alleen deze deze prachtige deelstaat doorkruist, maar ook diverse andere landen en steden in en buiten Europa. Genieten van het prachtige landschap, de stadscultuur, de lokale bevolking, bezienswaardigheden, en de lokale gerechten is daarbij erg belangrijk.