Bezienswaardigheden Timboektoe, een legendarische oasestad in het West-Afrikaanse land Mali. De legendarische stad ligt aan de zuidelijke rand van de Sahara en was vroeger het centrum van de Trans-Sahara handel. De oase in de woestijn was voor de karavanen moeilijk te bereiken en daar is tot op de dag van vandaag niets aan veranderd. Timboektoe heeft een aantal historische monumenten en is een bruisende handelsstad. Bijzonder de moeite waard zijn de islamitische gebouwen zoals de Djinger-ber Moskee. Tegenwoordig wonen alleen moslims in de stad. De drie grote islamitische moskeeën maken, net als de talrijke begraafplaatsen en mausolea, deel uit van het UNESCO Werelderfgoed.
Meer recentelijk werden mausolea zoals het graf van Sidi Mahmud Ben Amar echter vernietigd door een radicale islamitische groepering. Hoewel Timboektoe een arme stad is, komen veel Saharaanse reizigers nog steeds naar het historische centrum van Timboektoe. De mythe van de stad leeft tot op de dag van vandaag en het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten geworden. Er werd meer dan een miljoen euro geïnvesteerd in de revitalisering van gebouwen. Er vloeide onder meer geld naar de uitbreiding van winkels en naar de centrale markt Yobou ber. De afvalwatersituatie van de legendarische markt werd verbeterd door Canadese hulp. Timboektoe is sinds 2001 de “islamitische hoofdstad van de wereldcultuur”, volgens de titel die aan de stad is gegeven door de Internationale Islamitische Organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, kortweg ISESCO.
Ligging
De historische karavaanstad ligt in Mali aan de zuidelijke rand van de Sahara, die zich steeds meer uitbreidt naar het stedelijk gebied, wat voor grote problemen zorgt voor Timboektoe.
Een paar kilometer naar het noorden stroomt de Niger, één van de drie grote rivieren van Afrika, die ontspringt in de bergen van Guinee en door vijf staten stroomt, waaronder Mali en Nigeria. Scheepvaart op de nabij gelegen Niger is alleen mogelijk bij voldoende waterstand. Zowel vanuit het zuiden als vanuit het noorden is Timboektoe moeilijk te bereiken door het woestijnlandschap. Een moderne optie om de oasestad te bereiken is via de luchthaven. Een regelmatige vlucht vanuit de Malinese hoofdstad Bamako. Veel avonturiers komen naar Timboektoe via de noordelijke handelsroutes in de woestijn.
Bezienswaardigheden Timboektoe
De belangrijkste bezienswaardigheden van de oasestad zijn de drie grote moskeeën, de Djinger-ber-moskee, de Sankóre-moskee en de Sidi Yahia-moskee. In het historische stadscentrum vind je de traditionele lemen gebouwen en vele moskeeën, waarvan sommige al in de 13e eeuw werden gebouwd. Unesco heeft geholpen bij het behoud van veel gebouwen en probeert al jaren de woestijnstad met zijn grote culturele waarde te ondersteunen. Onder de bekende mausolea van Timboektoe bevindt zich het graf van sjeik Abul Kassim Attouaty, die stierf in 1529. Vanwege de religieuze conflicten in Mali zijn veel overgebleven historische locaties op de Rode Lijst van Werelderfgoed in gevaar geplaatst.
Andere activiteiten
De meeste toeristen, vooral Amerikanen, komen een dag naar Timboektoe en vervolgen hun reis door de Sahara. Ten noorden van de stad liggen de routes van de traditionele Toeareg-zoutkaravanen, die nu ook worden gebruikt door avontuurlijke reizigers naar de Sahara. Aan de Niger kun je een avontuurlijke tocht maken door de regio. De Niger ligt op ongeveer vijf kilometer van de stad.
Recreatieve activiteiten rond Timboektoe zijn onder andere kameeltochten, die worden aangeboden in de nabijgelegen woestijnduinen. Ten noorden van de stad beleef je op romantische wijze de woestijnduinen en de zonsondergang in de woestijn. Je kunt ook overnachten in een Toearegkamp. Woestijntrektochten worden onder andere gedurende zeven dagen aangeboden aan Arouane. De stad Mali, op zo’n 260 kilometer ten noorden van Timboektoe, is een traditioneel diepwaterbronstation op de zoutkaravaanroute. De stad staat ook bekend als een tussenstop voor rondreizen door het noorden van Mali per 4×4.
Wilhelmus Hengstmengel is sinds eind 2008 woonachtig in Tirol, nu in Imst, en heeft in de laatste jaren niet alleen deze deze prachtige deelstaat doorkruist, maar ook diverse andere landen en steden in en buiten Europa. Genieten van het prachtige landschap, de stadscultuur, de lokale bevolking, bezienswaardigheden, en de lokale gerechten is daarbij erg belangrijk.