Bezienswaardigheden Rotterdam, Wil je weten wat je zeker moet zien in Rotterdam? Dan zit je hier precies goed. In dit artikel laten we je de leukste bezienswaardigheden van Rotterdam zien die je niet mag missen. En hoewel dit misschien niet je eerste idee is voor een stedentrip of bezoekje aan een stad in eigen land, kunnen we een bezoek aan deze stad alleen maar aanraden.
De stad werd zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog en de architecten van deze wereld mochten er echt stoom afblazen. Dus als je houdt van bijzondere gebouwen, lekker eten en pure cultuur, dan is een stedentrip naar Rotterdam zeker een hoogtepunt.
Wij laten je de leukste bezienswaardigheden en attracties in Rotterdam zien voor jouw citytrip, die je niet mag missen.
Hotel of reis boeken naar Rotterdam
De volgende reisorganisaties bieden reizen, appartementen, of hotels aan.
Bezienswaardigheden Rotterdam
Hieronder laten we je kennismaken met alle hoogtepunten van Rotterdam.
Euromast
Het absolute hoogtepunt van een citytrip naar Rotterdam is het bezoek aan de Euromast. De Euromast is een uitkijktoren en wat een toren!
Normaal gesproken kun je vanaf zulke torens alleen achter glas van het uitzicht genieten, maar op de Euromast sta je echt buiten. En alsof dat nog niet genoeg was, voegden ze een 84 meter hoge torenspits toe aan de 101 meter hoge toren. Een draaiende gondel gaat daar naar boven en biedt weer een heel bijzonder uitzicht. Aan de ene kant kun je de schepen op de Noordzee zien, aan de andere kant kan je Utrecht en Amsterdam zien. Als je hoogtevrees hebt, is de Euromast een beetje een uitdaging.
Kubus huizen
De knalgele kubuswoningen vallen duidelijk op tussen alle moderne wolkenkrabbers en de enorme haven van Rotterdam. Ze behoren zeker tot de absolute topattracties in Rotterdam. De kubussen staan niet recht, maar staan elk op een punt. Binnen zijn de wanden niet verticaal en bieden dus zeker een net iets andere woonbeleving.
De kubussen zijn ontworpen door de Nederlandse architect Piet Blom in de jaren 70 en waren bedoeld om als vernieuwend woonconcept optimaal gebruik te maken van de ruimte. Nou, allereerst moet je meubels vinden die in de gekantelde kubus passen. Welke andere hindernissen het leven in de kubus met zich meebrengt, ontdek je tijdens een bezoek aan de Kijk Kubus.
Erasmusbrug
De Erasmusbrug is een tuibrug in het centrum van Rotterdam. Het verbindt de noordelijke en zuidelijke stedelijke gebieden over de Nieuwe Maas. Naast een rijbaan voor auto’s gaan er ook een tram en een fietspad over de brug. Door zijn opvallende constructie is de Erasmusbrug één van de symbolen van Rotterdam. Omdat het vanaf veel punten in de stad te zien is, dient het ook als een goed herkenningspunt.
Laurenskerk
De Laurenskerk is één van de weinige oude gebouwen in Rotterdam. Het is zelfs het enige overgebleven gebouw uit de Middeleeuwen dat, hoewel zwaar beschadigd, het bombardement van 1940 heeft overleefd.
De Laurenskerk wordt ook vaak de Grote Kerk genoemd. Binnen zijn er verschillende highlights. Dit zijn bijvoorbeeld de poppenhuizen, het klokkenspel en de vier enorme orgels. Je koopt vooraf online tickets en hebt direct toegang tot de toren van de kerk, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over Rotterdam.
Hotel New York
Natuurlijk is een hotel meestal niet één van de typische bezienswaardigheden in een stad. Maar in dit geval maken we graag een uitzondering.
Het pand aan de Wilhelminapier deed tot begin jaren zeventig dienst als hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn. Tienduizenden emigreerden van hieruit per schip naar Amerika. Tegenwoordig kun je genieten van de historische flair van het hotel, zowel met een heerlijk diner in het restaurant als met een overnachting in het hotel, aangezien veel van de originele architectuur nog bewaard is gebleven.
Overigens is Hotel New York een prima startpunt voor een stedentrip, aangezien het in de directe nabijheid ligt van vele bezienswaardigheden, zoals de Erasmusbrug of het Fotomuseum.
Haven Rotterdam
Met een jaarlijkse overslag van ruim 450 miljoen ton is de haven van Rotterdam één van de grootste ter wereld en verreweg de grootste in zijn soort in Europa. De beste manier om de haven te ontdekken is tijdens een rondvaart. Bijvoorbeeld bij aanbieder Spido. Je vaart langs containeroverslagpunten en dokken en kunt een kijkje nemen bij de enorme containerschepen.
Anders is het ook de moeite waard om een fiets te huren en de haven tijdens een ontspannen fietstocht te verkennen.
Leuvenhaven
De Leuvenhaven ligt direct aan de Erasmusbrug en combineert industrie met moderne architectuur. Op de één of andere manier is dit gebied gewoon best gaaf en biedt het geweldige fotomomenten. Dit geldt vooral tijdens het blauwe uur, dus kort na zonsondergang of net voor zonsopgang.
Veerhaven
De oude zeilhaven is vooral ‘s avonds erg mooi om te zien tijdens een wandeling. Rondom de haven bevinden zich historische villa’s, cafés en restaurants.
De Kuip: stadion Feyenoord
Het Feyenoord Stadion is niet alleen indrukwekkend voor echte voetbalfans. Met 51.117 zitplaatsen is het na de Ajax Arena in Amsterdam het grootste voetbalstadion van Nederland. Ook al is het niet het grootste stadion, het is nog steeds het meest legendarische en mooiste van Nederland. Het stadion wordt ook wel De Kuip genoemd, omdat het best wel lijkt op een badkuip. Waar deze bijnaam vandaan komt, is geen mysterie als je het gebouw alleen van de buitenkant hebt gezien.
Een stadiontour van 90 minuten wordt ten zeerste aanbevolen. Je komt er alles te weten over Club en stadion.
Luchtsingelbrug
De kleur geel schijnt trendy te zijn in Rotterdam. Naast de kubuswoningen heeft de stad sinds 2015 nog een andere blikvanger: de Luchtsingelbrug.
De brug is gebouwd om het stadscentrum en Rotterdam Noord, die voorheen gescheiden waren door een spoorlijn, met elkaar te verbinden. De verbinding moet helpen om de wijk rond het centraal station nieuw leven in te blazen.
De drie houten armen van de brug strekken zich uit over 390 meter en doen denken aan de lange tentakels van een octopus van bovenaf. Een korte omweg tijdens een wandeling door de Rotterdamse binnenstad is altijd de moeite waard.
Markthal Rotterdam
Een echt hoogtepunt is de Markthal Rotterdam. Er zijn twee redenen om hier een bezoek te brengen: ten eerste heeft de hal met zijn enorme hoefijzervorm gewoon een bijzonder ontwerp en ten tweede staan de lekkernijen hier gewoon op een rij.
Meer dan 100 stands, 15 gastronomische winkels en 8 restaurants laten niets te wensen over.
Van verse vis en regionale groenten tot verleidelijke zoetigheden, hier wordt alles aangeboden. Dus als je een echte fijnproever bent, kun je je hier rij na rij smullen.
Fenix Food Factory
Qua architectuur en omvang kan de Fenix Food Factory misschien niet op tegen de markthal. Het biedt echter een heel gezellige sfeer en net zo lekker eten.
Direct aan het water gelegen en met uitzicht op Hotel New York is het een heerlijke locatie om te smullen en te genieten. Op de stands staan veel streekproducten. Een echte aanrader bijvoorbeeld: een echt lekker speciaalbiertje van de lokale brouwerij Kaapse Brouwers.
De ss Rotterdam
Zeker, in Rotterdam zie je veel schepen. Maar de SS Rotterdam is een heel bijzonder kaliber. Het is het grootste passagiersschip dat ooit in Nederland is gebouwd. Na jarenlang voor de Holland-Amerika Lijn te hebben gewerkt, ging zij in 2000 met welverdiend pensioen. Tegenwoordig is het één van de typische toeristische attracties in Rotterdam. Je kunt deelnemen aan rondleidingen op de boeg, genieten van de zonsondergang in het scheepsrestaurant of zelfs een overnachting boeken in een scheepskajuit.
Of je nu verstand hebt van schepen of niet, een kijkje in dit gigantische schip is zeker interessant.
Naast de SS Rotterdam is er ook het Maritiem Museum in Rotterdam, waar je veel kunt leren over het leven op zee.
Het Scheepvaartmuseum is bijzonder geschikt als activiteit voor regenachtige dagen of uitstapjes met kinderen. Want het concept van het museum is vooral gericht op één ding: participatie. Voor de jongere bezoekers is er ook een aparte kindertentoonstelling ingericht.
Als dat nog niet genoeg voor je is, zie je in de aangrenzende haven schepen, laadkranen en een vuurtoren uit de museumcollectie.
Chabot-museum
Rotterdam herbergt niet alleen gekke architectuur, maar ook werken van vele bekende kunstenaars, zoals Henk Chabot. De schilder en beeldhouwer is één van de belangrijkste expressionisten van Nederland en bracht een groot deel van zijn leven door in Rotterdam. Tegenwoordig worden zijn werken tentoongesteld in de “witte villa” in het museumpark.
Van landschapsschilderijen tot portretten, de kunst is hier divers en dus kunnen zelfs kunstfilistijnen hun weg erin vinden.
Nederlands Fotomuseum
Meer dan een eeuw Nederlandse fotogeschiedenis en allerlei soorten foto’s, van glasnegatieven tot autochrome platen, zijn hier te bewonderen. Maar er zijn ook wisselende exposities van bekende en minder bekende kunstenaars.
Een bijzonder hoogtepunt is de donkere kamer in het souterrain, waar je je kunt onderdompelen in het proces van fotografie uit vroegere tijden.
Kunsthal Rotterdam
De Kunsthal Rotterdam is een kunstwerk op zich. Het gebouw is een architectonisch hoogstandje van Rem Koolhaas, waarin hij veel innovatieve materialen en stoere designelementen heeft verwerkt. Het museum heeft geen eigen collectie. Daarom vinden daar wisselende tentoonstellingen plaats en kun je je het beste laten verrassen door de onderwerpen. Want van fotografie, sculpturen, mode tot filmelementen, alles mag er echt zijn.
De Kunsthal grenst direct aan het Museumpark, dus je kunt je bezoek ideaal combineren met andere highlights of bij mooi weer gewoon lekker relaxen in het park.
Huis Sonneveld
“Licht, lucht en ruimte”, nee, dat is geen nieuwe reclameslogan, maar het motto van de Nederlandse architectuurbeweging Nieuwe Bouwen. Het was het doel om het ontwerp van een gebouw af te stemmen op functionaliteit. Een goed bewaard gebleven voorbeeld van dit Nederlandse functionalisme is het Sonneveld Huis, in 1933 ontworpen door architect Leen van der Vlugt.
Het bevat futuristische meubels zoals de bank, die tevens een boekenplank is, kast en geluidsinstallatie. Vandaag kun je het Sonneveld Huis zien tijdens een kleine rondleiding met audiogids. Wie weet vind je hier inspiratie voor je eigen vier muren.
Museum Boijmans Van Beuningen
Het Museum Boijmans Van Beuningen is eigenlijk een absolute topper voor liefhebbers van moderne kunst en één van de bekendste musea van Nederland.
Witte de Withstraat
De Witte de Withstraat is het centrum van de wijk Witte de Withkwartier. Mensen ontmoeten elkaar hier om te wandelen, uit te gaan en voor culturele activiteiten. Je vindt er een grote verscheidenheid aan cafés en bars, maar ook theaters en musea dicht bij elkaar. Ook feestgangers komen hier aan hun trekken.
Ter Marsch & Co. is een echte aanrader, voor een goede burger en voor een biertje op de avond moet je zeker even langs Café de Witte Aap gaan, in 2009 zelfs uitgeroepen tot beste bar ter wereld door Lonely Planet.
Oude Haven
De Oude Haven is duidelijk het tegenovergestelde van de enorme nieuwe haven. Gelegen in het historische centrum van de stad, zie je hier vooral oudere schepen en is de sfeer wat gezelliger.
In de loop der jaren heeft het gebied rond de Oude Haven zich ontwikkeld tot een populair uitgaans- en wandelgebied. Langs de kades vindt je diverse kleine cafés en bars die je uitnodigen voor een avondje uit.
Delftshaven
Ook de historische wijk Delfshaven, gelegen in het westen van de stad, is erg gezellig.
In tegenstelling tot de meeste delen van de stad bleef Delfshaven grotendeels ongedeerd tijdens de bombardementen van 1940. Dus als je geïnteresseerd bent in hoe Rotterdam er oorspronkelijk uitzag, dan ben je hier aan het juiste adres.
De wijk is perfect om gewoon door de steegjes te slenteren en een ontspannende middag door te brengen.
Wilhelminapier
De beste manier om modern Rotterdam te zien is vanaf de Wilhelminapier. Want hier zit je midden in de skyline van Rotterdam, die doet denken aan de wolkenkrabbers van Manhattan. De Rotterdam is het grootste gebouw van Nederland.
Het is niet alleen 150 meter hoog, maar beslaat met zijn drie torens ook een oppervlakte van 160.000 vierkante meter.
De Wilhelminapier ligt aan de zuidoever van de Maas, je staat dus recht voor de gigantische Erasmusbrug. De tuibrug met een lengte van 808 meter is het herkenningspunt van Rotterdam en vooral als het ‘s avonds verlicht is, een geweldig fotomotief.
Het park
Het Park is als het ware het “Central Park” van Rotterdam. Tussen het groen, kwakende eenden en kleine meertjes kun je hier heerlijk picknicken en in de zomer heerlijk genieten van de zon. Verkoelende drankjes haal je bij een van de vele snackkraampjes.
Tevens ligt het park direct aan de Euromast. Daardoor is het niet alleen makkelijk te bereiken, ook heb je boven de boomtoppen een goed zicht op de Rotterdamse skyline.
Arboretum Trompenburg
Een ware oase van rust vind je in de botanische tuin van Rotterdam, het Arboretum Trompenburg. Plantenliefhebbers komen hier aan hun trekken.
Trompenburg is echt divers: voor bijna alle vegetatiezones zijn hier tuinen aangelegd. Een reis is vooral geschikt als je met kinderen reist. Want voor de kleine gasten is er een apart ontdekkingspad. Bekijk voor je bezoek zeker even de evenementenkalender. Ook worden er regelmatig interessante workshops en begeleide wandelingen aangeboden.
Stranden bij Rotterdam
Hoewel Rotterdam de grootste haven van Europa heeft, moet je ver reizen om op een mooi strand te komen. In ruim 90 minuten fiets je naar Hoek van Holland, 33 kilometer verderop. De reis gaat vrijwel altijd langs de Nieuwe Maas.
Wilhelmus Hengstmengel is sinds eind 2008 woonachtig in Tirol, nu in Imst, en heeft in de laatste jaren niet alleen deze deze prachtige deelstaat doorkruist, maar ook diverse andere landen en steden in en buiten Europa. Genieten van het prachtige landschap, de stadscultuur, de lokale bevolking, bezienswaardigheden, en de lokale gerechten is daarbij erg belangrijk.